Search

Despre mine

Fotografia mea
Prajitura "Mihaela" Ingrediente pentru blat: o bucata de "Mihaela"; cateva grame de noroc; 300 ml esenta fericirii si un pic de sanatate. Pentru aluat: umor; prezenta de spirit; optimism si speranta. Mod de preparare: Se ia o bucata intreaga de "Mihaela", dupa cum credeti, mai durdulie, in perioade de sarbatori ori mai slaba, in perioade de dieta. Se amesteca impreuna cu cateva grame de noroc, 300 ml de esenta fericirii si un pic de sanatate. Se lasa la dospit. Intre timp pregatiti crema: se mixeaza umorul cu prezenta de spirit pana cand devin spumoase, adaugati apoi optimismul si speranta. Puneti prajitura la cuptor. Se serveste impreuna cu o legatura de prieteni alesi pe spranceana.

Blogger templates

Related Posts with Thumbnails

Cozonac cu mac

miercuri, 7 aprilie 2010

Cozonacul cu mac este preferatul meu...bunica il face dumnezeieste...eu l-am facut pentru prima oara acum cateva zile ... pentru Paste...


Ingrediente aluat:
- 1 kg faina;
- 150 gr zahar;
- 600 ml lapte (grasimea de 1,5%);
- 4 oua;
- 50 gr drojdie;
- 100 gr margarina;
- 2 pliculete - zahar vanilat;
- 1 esenta rom;
- 1 lingurita de coaja de lamaie;
- 1 lingurita de coaja de portocala;
- 1 lingurita cu sare.

Umplutura
- 200 gr mac macinat;
- 100 gr zahar pudra;
- 1 lingurita cu ulei.

Pentru uns
-3 linguri cu ulei pentru unsul tavilor;
-1 ou mixat.

Bucati: 2 (dimensiuni tava: 11cm/30cm latime si 7 cm inaltime)

Mod de preparare:
1. intai si-ntai am facut maiaua: am incalzit (nu fiert) 2-3 linguri de lapte, in laptele incalzit am pus o lingura de zahar si drojdia...
...am turnat faina intr-un castron si am facut o gaura in mijloc...apoi am turnat maiaua in gaura din mijlocul fainii si am lasat-o la dospit 10-15 minute...



2. ...cand maiaua a devenit spumoasa...am adaugat laptele, zaharul si o lingurita cu sare si asa am inceput prima etapa de framantare...


3. mixam 4 oua, adaugam pliculetele cu zahar vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie si pe cea de portocala...


4. ...adaugam ouale mixate la aluat si framantam...


5. topim margarina si o adaugam la aluat si iar framantam...


6. acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore...aluatul trebuie sa se dubleze in volum.


7. pregatim umplutura: macinam macul...odata macinat il amestecam cu zaharul pudra...


8. cand aluatul e crescut...il impartim in trei parti egale... luam fiecare bucata de aluat si o intindem...apoi peste foaia de aluat punem macul ...iar peste mac punem putin ulei pentru a "inghega" umplutura...



9. rulam aluatul usor ca sa nu iasa umplutura si il bagam in tava unsa cu ulei...apoi ungem cozonacul cu ou batut ai il lasam la dospit pentru aproximativ 15 minute...



10. punem cozonacul la cuptor pentru 1 ora...se verifica din cand in cand, dar nu in primele 10 minute...:d

Concluzie...a iesit bun, dar nu foarte bun ... din cercetarile mele "post-productie" am concluzionat ca mai trebuia framantat...:d

14 comentarii:

Bucataras spunea...

La muuuuulti ani!

Gospodina de Criza spunea...

Maaaaiiii, s-o bagat Supremu in fata mea!
Acuma sa nu fiu rea, doar tot de la el am aflat si eu!
Ti-am admirat ieri asa, cu "invidie", muscandu-mi buza de jos,minunatiile care le-ai produs. Cunosc sentimentul implinirii in fata unui drob, al unui cozonac...il traiam si eu anul trecut, cand nu aveam aparat foto!
LA Multi Ani si multe productinuni interesante si cocostarcibile in atelierul tau de productie.
P.S> Dar tot am scris mai mult ca Supremu! Ha,ha,ha!
P.S.2 Cand ma gandeam ca azi m-am trezit cu "mistoul in cap", imi dau seama ca trebuie sa tastez "misto", la verif. cuvintelor.

Mihaela spunea...

...sunt placut surprinsa de urarile voastre...am un zambet constant pe fata...
@Bucataras...multumesc! Sa traiti! ;) ...Kisses and hugs!
@Gospodina de criza...multumesc!...daaa ... e un sentiment divin...sa iasa ce-ti propui in bucatarie ( si nu doar acolo) si apoi sa mai si consumi cu placere..
te pup cu drag...

Mihaela

Primii pasi in bucatarie spunea...

PErsonal daca faci cozonaci esti deja o experta!deci nu mai trebuie sa te consideri o bucatareasa incepatoare:)eu una nu m-am bagat niciodata la cozonaci dar vazand ca toata lumea face cred ca o sa prin curaj.
reteta e minunata,mai ales ca are mult mac,care e nemaipomenit.
daca mai aveai ceva cozonac ramas fugeam pana la tine sa iau si eu macar o bucatzica.
felicitari din toata inima,sunt superbi mai ales ca sunt ffacuti pt prima data.

Nadjibella spunea...

Une belle brioche.
A bientôt.

Lia spunea...

Bravo pentru toate bunatatile pe care le-ai pregatit de Pasti !
In curand nu ai sa te mai poti lauda ca esti incepatoare :)

Mihaela spunea...

@Primii pasi in bucatarie...daaa...sunt o viteaza si-mi place! Cozonacul cu mac cere imbunatatiri, dar sunt mandra ca mi-a iesit...
Multumesc!
Esti o dragutza!
Mihaela

Mihaela spunea...

@Lia...multumesc pentru incurajari! Imi fac muult bine!
Te pup cu drag,
Mihaela

Mihaela spunea...

@Nadjibella...merci...tu es tres jolie...
Bisoux,
MIhaela

mirela spunea...

waww,ce bine arata,este preferatul meu,si Micul mi-a facut pofta astazi tot de cozonac cu mac.Felicitari!!!WEKEND INSORIT!

mirela spunea...

scuze,m-a luat valul cu macul,pot sa am si eu linkul blogului tau?
O seara frumoasa.

Mihaela spunea...

Draga Mirela,
MULTUMESC!!!!!! NIste zile frumoase si tie!
Am adaugat link-ul blogului tau in linkbar (in partea de sus, deasupra header-ului).
Te pup!
Cu drag,
Mihaela

mirela spunea...

Te rog sa-mi dai si mie adresa ta sa te adaug si eu.Multumesc de lauda la sarmale!pupici!

Anastasia spunea...

cu mari intarzieri, felicitari si din partea mea , sa fii fericita si sa-ti realizezi visele la o varsta cat mai frageda , pentru ca la batranete sa nu te gandesti ca ai muncit prea mult ca sa-ti indeplinesti dorintele :) te pup si sa fii sanatoasa !!!!!!!!!

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...