Ingrediente pentru 2 cozonaci (dimensiune medie):
Aluat:
- 600 gr faina;- 100 gr zahar;
- 500 ml lapte;
- 2 oua;
- 2 pliculete drojdie uscata;
- 100 gr margarina;
- 2 pliculete - zahar vanilat;
- 1 esenta rom;
- 1 lingurita - coaja de lamaie;
- 1 lingurita - coaja de portocala;
- 1 lingurita - sare.
Umplutura
- 200 gr mac;
- 75 gr zahar;
- 200 ml lapte;
- 100 gr stafide.
Mod de preparare:
Intr-un recipient - punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilat si amestecam totul pana la dizolvarea zaharului.
Apoi am pregatit maiaua: o mana de faina, pliculetele de drojdie si cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vaniliile. Amestecam ingredientele pana se formeaza o pasta – aluat - se lasa la dospit, timp de 15 – 20 minute.
Punem stafidele intr-un castron, adaugam peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie.
Punem la foc - laptele, macul si zaharul (5 minute). Se ia de pe foc si se adauga stafidele. Se amesteca si se lasa la racit.
Intr-un castron mare - avem faina, adaugam maiaua, galbenusurile cu sare/coaja de lamaie/coaja de portocala/esenta rom si laptele in care am dizolvat zaharul si vaniliile.
Pe suprafata de lucru, turnam foarte putin de ulei si rasturnam aluatul. Impartim aluatul in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci. Peste aluatul intins - presaram umplutura de mac si stafide. Rulam. Le punem intr-o tava pentru cozonac tapetata cu ulei si faina. Lasam cozonacii la crescut - pentru 20 de minute, la loc caldut. Dupa ce cozonacii au crescut ii ungem cu un ou mixat.
In cuptorul preincalzit, coacem cozonacii timp de 60 de minute.
Dr.Oetker împarte deja darurile de Crăciun, pentru căIarna asta, Moșul stă mai mult!
Cadourile din sacul Moșului sunt diverse și pe gustul tuturor: 3 excursii lunare în Bucovina, 100 de mixere de mână, 100 de aparate de fotografiat, 100 de seturi de enciclopedii, și, Marele Premiu, o mașină Volkswagen Tiguan!
Te invităm și pe site-ul www.oetker.ro, secțiunea Promoții, unde Moșul te așteaptă cu rețete creative pentru Crăciun, ingrediente ispititoare, pe care să le folosești în prăjiturile pe care le oferi celor dragi.
Bucură-te de cele mai dulci sărbători, alături de familie!
3 comentarii:
macul intotdeauna se macina ,ma refer pentru cozonac(daca nu il macini iese amar).
eu am doar drojdie proaspata.cata trebuie sa pun?
Untul unde a disparut?
Trimiteți un comentariu