"Intamplarea" face ca ziua moderna a barbatului (9 martie) sa coincida cu sarbatoarea Mucenicilor...traditia populara ne spune ca vremea din 9 martie va influenta clima urmatoarelor 40 de zile. Barbatii spun ca daca in aceasta zi bei cateva pahare totul va fi bine, iar daca bei 40 totul va fi excelent....uff....let's keep our fingers crossed for having an excellent (good) time with our guys ;) ... si ...pentru a-mi usura soarta...m-am pus pe cuzinarit de...mucenici moldovenesti:
complexitate: medie
timp preparare: 4-5 ore
calorii: 300/mucenic
numar total de mucenici preparati: 14 ;)
pentru aluat e nevoie de:
- 1 kg faina;
- 3 oua;
- 150 gr zahar;
- 250 ml lapte (eu folosesc lapte cu grasimea de 1,5%);
- 30 gr drojdie;
- 100 gr unt;
- 2 pliculete - zahar vanilat;
- o esenta rom;
- o lingurita de coaja de lamaie.
pentru sirop e nevoie de:
- 500 ml apa;
- 7-8 linguri de miere de albine;
- 2 pliculete - zahar vanilat;
- o esenta rom;
iata cum le-am combinat eu:
am facut maiaua asa: am incalzit (nu fiert) 2-3 linguri de lapte, in laptele incalzit am pus o lingura de zahar si drojdia
am turnat toata faina (1kg) intr-un castron si am facut o gaura in mijloc
apoi am turnat maiaua in gaura din mijlocul fainii si am lasat-o la dospit 10-15 minute
separat am mixat cele 3 oua, unde am pus si o jumatate de lingurita cu sare, apoi am adaugat zaharul, cele doua pliculete cu zahar vanilat, esenta rom si 3 lingurite cu coaja de lamaie amestecate cu zahar
...toate acestea se toarna peste maiaua deja dospita care arata asa
si apoi incepe framantarea...treptat se adauga laptele si untul topit. Aluatul se framanta aproximativ 20 de minute pana cand acesta nu se mai lipeste de maini (pentru a-l impulsiona se adauga o lingura cu ulei ;)
...apoi il lasam la crescut...
...dupa ce aluatul a crescut se taie in parti egale
si incepe ora de lucru manual...am inceput cu serpisorii
am continuat cu cerculetele
si am terminat cu "opt-urile"
inainte de a baga "opt-urile" la cuptor se dau cu ou batut si se mai lasa la dospit 5-10 minute
la cuptor stau maxim 20 de minute (temperatura medie)
"opt-urile" se scot de la cuptor si se baga in "baita" siropului (apa fiarta amestacata cu miere zahar vanilat si esenta rom)
la final se ung cu putina miere si se presara nuca taiata marunt
...hmm...tasty
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
sunt in stare de soc! bravos! bravos! arata minunat!
Ca un bucatar incepator, pot sa spun ca arata foarte bine mucenicii, si gustul e pe masura, ca doar i-am incercat :) Te astept cu noi retete pe care sa le degust :)
Trimiteți un comentariu